Keresés

Te is változtatsz az utazási szokásaidon?

Frissítve: ápr 18

Te is változtatsz az utazási szokásaidon? Nem vagy egyedül. Az utazási korlátozások, és az utazással kapcsolatos bizalmatlanság kialakulása óta sokan másképpen tervezik a nyaralást és a hosszú hétvégéket, mint eddig.Számos nemzetközi felmérés jelenet meg arról az elmúlt hetekben, hogy az emberek jelentős százaléka a koronavírus járvány hatására megváltoztatja az utazási szokásait. Sokkal kevesebben fognak repülni, és jóval többen fogják előnyben részesíteni a belföldi úti célokat, és az egyéni közlekedési módokat. De mit is jelent ez számunkra pontosan?Belföldi célpontok, nem csak a Balaton.

Fel fog értékelődni a belföldi célpontok jelentős része. És nem csak azért, mert fizikailag lesz nehezebb külföldre jutni, hanem azért is, mert egy közeli célpontot az emberek biztonságosabbnak ítélnek meg. Szükség esetén könnyebben lehet az utazást megszakítani, hogyha valami váratlan közbejön.


A magánszállások a korábbiakhoz képest népszerűbbek lesznek a szállodáknál. Erre azért lehet számítani, mert egy magánszálláson egy család vagy egy társaság sokkal elszigeteltebben tud pihenni. Egy szállodában a wellness részlegen, az étteremben és a társalgóban is gyakori a tömeg, ami jelenleg, a luxus kínálat ellenére sem vonzó.


Természetközeli élmények felfedezése.

Már a karantén ideje alatt is felértékelődtek a természetközeli helyek, ahova akár futni vagy bringázni is ki lehetett menni. Ez a tendencia a korlátozások feloldása után várhatóan tovább erősödik, és egyre többen vágynak majd olyan természeti csodák felfedezésére, amiről eddig csak képeket láttak. Itt az idő, fedezd fel vagy látogasd meg újra #Magyarországcsodáit!


Növekvő autóhasználat és az autópályák zsúfoltsága.

Nagyon valószínű, hogy az eddiginél sokkal többen fognak autóval utazni. Egyrészt az emberek ezt egy biztonságos közlekedési formának érzékelik, rugalmas és az üzemanyagárak is sokat csökkentek az elmúlt hónapokban. Számítani kell azonban arra, hogy a megnövekedett forgalom miatt az autóutak és az autópályák túltelítetté válnak. Ennek a negatív következménye pedig több baleset és gyakori, hosszú araszolás lesz. Jobban jár az, aki bringával indul útnak?


Sokan választják a bringát az autó helyett

Bizony, az kijárási korlátozások alatt az autós forgalom csökkenése miatt rengetegen pattantak nyeregbe. Sokan kezdtek el munkába járni a kétkerekűvel, de sokan inkább egészségmegőrzés céljából kezdtek el ismét biciklizni. Nagy fellendülést tapasztalnak a bringaboltok is. Sok helyen kiürültek a raktárkészletek, és hétvégente még így is sorok kígyóznak több budapesti bringaüzlet előtt. Mivel a bringás turizmus az egyik legrugalmasabb és leginkább környezetbarát formája az utazásnak, joggal bízhatunk abban, hogy országszerte egyre több bringás turistával fogunk találkozni. Az aktív turizmus népszerűsítését számos már megvalósult és tervezett fejlesztés is segíti, amelyekről az AOFK oldalán mindig naprakész híreket találhatsz.


Korlátozások, amik a jövőben is velünk lehetnek.

Korábban sokan furcsán tekintettek azokra a jellemzően ázsiai turistákra, akik Budapesten vagy Európa városaiban maszkot viseltek. A helyzet az, hogy ők már akkor is tudták, hogy a maszk viselésével számos betegség terjedését akadályozhatják meg. Biztos, hogy ezentúl itthon is sokkal többen fognak rendszeresen, vagy például influenza járvány idején maszkot viselni. De elképzelhető, hogy az éttermekben is kötelező lesz egy ésszerű védőtávolság betartása egy jó ideig. A vendéglátó egységekben és a szálláshelyeken pedig fokozott higiéniai előírások betartása lehet szükséges.


Változó fizetési és lemondási feltételek.

Az is valószínű, hogy az érintésmentes fizetési lehetőségek tárháza is egyre bővülni fog. Egyre több szolgáltató fogja elfogadni a bankkártyát, a SZÉP Kártyákat vagy akár a virtuális kártyákat, de az online kereskedelem növekedésével az online fizetési módok száma is folyamatosan bővül. A lemondási feltételek a korábban tapasztaltakhoz képest valamelyest biztosan javulni fognak, hiszen ez is növeli a rugalmasságot és a biztonság érzetet.


Az itt leírtak alapján, mi az alábbiakat javasoljuk az idei nyaralásod és a hosszú hétvégék tervezése során:

  • Válassz belföldi célpontot, hiszen rengeteg kincset, élményt és felfedezni való helyszínt rejt még számodra az ország!