Keresés

Gyorsabban, messzebbre, vidámabban

Frissítve: 2021. ápr. 18.

Te is folyton a határaidat feszegeted? Szeretnél mindig fejlődni, és gyorsabban, messzebbre és vidámabban bringázni? Ebben a bejegyzésben leírjuk neked, hogy miért az elektromos bringák varázslatos világának felfedezése a legjobb választás a számodra.Palotai Petinek és nekem rengeteg bringatúra van már a hátunk mögött a legkülönbözőbb terepeken és országokban. Túráztunk már országútival, trekking bringával, montival, sőt kemping bringával is. Versenyeztünk is jónéhány évig amatőrként, profiként vagy éppen válogatott színekben is.

A véleményünk mégis egyezik abban, hogy túrázni elektromos bringával a legjobb. Számos érvet tudunk felsorakoztatni a véleményünk mellett, amit a következő bekezdésekben meg is fogunk tenni.

A legjobban mégis ezzel a három szóval lehet leírni az elektromos bringák előnyét: gyorsabban, messzebbre és vidámabban jutunk el, akárhova is indulunk.


#Gyorsabban

Ha e-bringával túrázol, akkor a rásegítés miatt ugyanakkora erőbedobással gyorsabban tudsz feltekerni egy emelkedőre, mint hagyományos bringával. De rengeteget tud segíteni a motor ellenszélben, vagy akkor is amikor már elfáradtál, és még messze van az úti célod.

Nem feltétlenül kell azonban mindig maximális fokozatra kapcsolni a motort.

Ha szeretnél ugyanúgy elfáradni, mintha nem e-bringával mennél, akkor állítsd a legalacsonyabb fokozatra, vagy kapcsold ki a gépet. Néhány kilométer megtétele után rá fogsz érezni, hogy hogyan tudod a legjobban kihasználni egy e-bike előnyeit.


#Messzebbre

Mivel gyorsabban mész, ezért egységnyi idő alatt nagyobb távolságot is fogsz megtenni. Messzebb mehetsz, hiszen egyetlen töltéssel akár 100-150 kilométer távolságot is meg tudsz tenni. Ekkora távolság a legtöbb ember számára már extrém teljesítmény, de egy e-bringával nem lehetetlen.

Így a túrád során nagyobb területet jársz be, több mindent látsz, és több energiád maradhat a megtapasztalni a helyi különlegességeket.

Ettől, és az e-bike faktortól pedig hihetetlenül vidám leszel, és a nap végén csupa jó élménnyel ülhetsz le a vacsora és egy pohár bor mellé.


#Vidámabban

Hogy mi az az e-bike faktor? Az tulajdonképpen nem más, mint az a hatalmas mosoly, amit az emberek arcán látunk minden alkalommal, amikor először ülnek e-bringán. Ez a mosoly pontosan az a gyermeki, mint amikor egy óvodás gyerek megtanul biciklizni, és olyasmit érez, amit korábban sosem.

Az e-bike faktor sokszor az én most hazamegyek és veszek egy ilyet érzésben csúcsosodik ki az első kaland során.

Amikor e-bikeot használsz, akkor ugyanis egyszerre tapasztalod meg az aktív testmozgás élményét egy elektromos jármű vezetésének az élményével. Ezt pedig semmilyen más sport vagy közlekedési eszközön nem fogod megtapasztalni. Az e-bike faktor garantálja, hogy minden túra vidámabban teljesen, mint egy hagyományos biciklivel.


Ha eddig nem győztünk meg arról, hogy neked is ki kell próbálnod az elektromos bringát, akkor nézd meg a további vitathatatlan előnyöket:

 • Mivel az elektromos bringákon a rásegítés mértékét jellemzően 3-5 fokozattal lehet állítani (1-es fokozatban csak egy kicsit segít, 5-ösben meg hűha), akkor is együtt tud haladni a csapat, hogyha a tagok teljesen különböző erősségűek. Egy dombtetőn nem azzal fog eltelni az idő, hogy egymást megvárjátok, így jobban ki tudjátok használni a közös időt.

 • Ugyanúgy tudsz maximális erőt kifejteni, akár edzeni egy elektromos bringával, mintha hagyományos kerékpárral edzenél. Mi sem bizonyítja jobban ezt, minthogy e-bringákkal is rendeznek versenyeket az egész világon.

 • Bátrabban elindulhatsz egy ismeretlen útvonalon is, nem kell ugyanis attól félned, hogy idő előtt elfogy az energiád, ha túl nehéz a terep. Persze arra figyelned kell, hogy az akkumulátor is végig bírja, de ebben segít neked a Bosch hatótáv kalkulátora.

 • Erősnek érzed magad tőle. Síkon leginkább csak azt fogod észrevenni, hogy baromi jó a gyorsulásod. Az e-bike lényegét azonban akkor fogod megtapasztalni, amikor egy emelkedőn indulsz el vele. Elsőre biztosan hihetetlen lesz az érzés, amit tapasztalsz.


Hogy ne hidd azt, hogy részrehajlóak vagyunk, őszintén leírjuk neked egy e-bike hátrányait is. Bár előnyökből jóval több van, az alábbiakat mindenképpen tartsd szem előtt, hogyha vásárlásra vagy bérlésre készülsz:

 • Függővé válsz, és ezt nem is részletezem ennél jobban, mert rá fogsz jönni, hogy miért mondom ezt.

 • Egy e-bike jellemzően 10 kilóval nehezebb egy hagyományos biciklinél. A többlet súly az akkumulátor, a motor valamint a robosztusabb váz és alkatrészek súlyából tevődik össze. Ez egy gyakorlott bringásnak nem okoz problémát, de egy alacsonyabb testsúlyú kezdő bringásnak először nehéznek tűnhet egy ilyen bicikli. Mi 50 kg testtömeg alatt nem ajánljuk az e-bringák használatát.

 • Bár a legtöbb mai elektromos hajtásrendszerek hatótávja akár a 100 kilométert is meghaladja, ha nagy túrára készülsz, gazdálkodnod kell az akksi energiájával. Dupla akksival vagy egy táskába dobott töltővel azonban akár még tovább növelheted a hatótávot.

 • Nem olcsó mulatság. Egy megbízható, kezdő szintű e-mountain bike bruttó beszerzési ára 1 millió forint körül van. Ezen kívül, éves szinten akár 50-60 ezer forintos karbantartási költséggel is számolhatsz. Ez természetesen függ attól, hogy mennyit használod, illetve, hogy szervizbe viszed vagy megszereled magad a bringát. Ha nem vagy biztos benne, hogy megengedhetsz magadnak ekkora kiadást, akkor használd ki az egyre több helyen elérhető e-bike bérlési lehetőségek valamelyikét.

 • Nehezebb a szállítás és a tárolás. Sok olyan bringatartó van, amivel autó csomagtartójára nem fogod tudni felszerelni a bringát. Mi a legjobban a kocsi rakterében szeretjük szállítani a bringákat, de jó megoldásnak tartjuk a vonóhorogra rögzíthető szállítókat és az utánfutót is. A tárolást pedig minden esetben olyan helyen javasoljuk megoldani, ami jól zárható, és rajtad vagy a szűk családon kívül biztosan senkinek nincsen bejárása.


A végére pedig néhány tévhit, amivel szeretnénk feloszlatni az esetlegesen benned rejlő kételyeket az e-bringákkal kapcsolatban:

 • Túl gyors, félek a sebességtől. Nem kell félned, a mi flottánkban lévő e-bringák például kizárólag pedelec rendszerű e-mountain bikeok. Ez azt jelenti, hogy a motor csak pedálozás közben segíti a haladást. Tehát gombnyomásra nem megy a bicikli, mindenképpen tekerned kell. Ráadásul a motor csak 25 km/h sebességig segít, efelett már saját erőből kell menned. Léteznek S-Pedelec bringák is, amelyeknek 40-45 km/h körül mozog a sebességhatára, de a mi flottánkban ilyet nem találsz. Ha bérelsz egy bringát, mindig kérdezz rá a technikai részletekre a bérbeadónál.

 • Az e-bike csalás. Amíg nem egy hagyományos bringa versenyen indulsz vele, addig nem. Aki azt mondja, hogy e-bringával túrázni nem ugyanaz a teljesítmény, az biztosan nem túrázott még velünk. Az e-bikeban pont az a jó, hogy ugyanakkora erőbedobással messzebb jutsz el, így többet látsz. Autóval elmenni kirándulni talán csalás? Ugye, hogy nem!

 • Nem lehet erdőben biciklizni vele. De lehet. A jelenleg érvényben lévő KRESZ szerint a 300 wattnál kisebb teljesítményű rásegítéssel felszerelt járművek kerékpárnak számítanak. Az erdő törvény pedig azt mondja ki, hogy az erdei kerékpáros utakon kizárólag emberi erővel hajtott kerékpárokkal lehet túrázni. Mivel ezeket a bringákat első sorban emberi erő hajtja, és mindenképpen pedáloznod kell a haladáshoz, ezért bátran bringázhatunk velük erdőben is. Egy ilyen bringa semmivel nem jelent nagyobb terhelést az erdő talajának, mint egy hagyományos mountain bike.

 • Nem fogod élvezni utána a normál bringát. De fogod. Nekünk elhiheted. Az elmúlt néhány évben sok ezer kilométert tettünk meg különféle elektromos bringákkal. De időről időre ugyanolyan szívesen megyünk el egyet tekerni hagyományos országútival, montival vagy éppen trekking bringával.


Európa-szerte egyre népszerűbbek az elektromos bringák. Magyarországon is egyre többet látni, de a magas ára miatt egyelőre csak kevesek engedhetik meg maguknak. Mi azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbb ember számára elérhető közelségbe hozzuk az elektromos bringák rendszeres használatát. Legyen szó mindennapos munkába járásról, alkalmi jellegű túrázásról vagy rendszeres sportolásról.


Ha esetleg kérdésed lenne az elektromos bringákkal, túrázással vagy sportolással kapcsolatban, keress minket bátran, kérj ingyenes tanácsadást vagy nézd meg az alábbi videót, amiben mi is elmondjuk a véleményünket az e-bringákról:


Köszönjük, hogy végigolvastad ezt a blogbejegyzést. Ha e-bike túrát vagy kölcsönzési lehetőséget keresel, keress minket bizalommal.


Köszönjük, hogy végig olvastad ezt a blog bejegyzést. Ha szeretnéd támogatni azt a nemes célt, hogy minél több óvodás korú gyermek megtanuljon rendesen bringázni, akkor nézd meg ezt a projektünket.


Szerző: Kőrizs András


135 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése