Keresés

Gyorsabban, messzebbre, vidámabban

Frissítve: ápr 18

Te is folyton a határaidat feszegeted? Szeretnél mindig fejlődni, és gyorsabban, messzebbre és vidámabban bringázni? Ebben a bejegyzésben leírjuk neked, hogy miért az elektromos bringák varázslatos világának felfedezése a legjobb választás a számodra.Palotai Petinek és nekem rengeteg bringatúra van már a hátunk mögött a legkülönbözőbb terepeken és országokban. Túráztunk már országútival, trekking bringával, montival, sőt kemping bringával is. Versenyeztünk is jónéhány évig amatőrként, profiként vagy éppen válogatott színekben is.

A véleményünk mégis egyezik abban, hogy túrázni elektromos bringával a legjobb. Számos érvet tudunk felsorakoztatni a véleményünk mellett, amit a következő bekezdésekben meg is fogunk tenni.

A legjobban mégis ezzel a három szóval lehet leírni az elektromos bringák előnyét: gyorsabban, messzebbre és vidámabban jutunk el, akárhova is indulunk.


#Gyorsabban

Ha e-bringával túrázol, akkor a rásegítés miatt ugyanakkora erőbedobással gyorsabban tudsz feltekerni egy emelkedőre, mint hagyományos bringával. De rengeteget tud segíteni a motor ellenszélben, vagy akkor is amikor már elfáradtál, és még messze van az úti célod.

Nem feltétlenül kell azonban mindig maximális fokozatra kapcsolni a motort.

Ha szeretnél ugyanúgy elfáradni, mintha nem e-bringával mennél, akkor állítsd a legalacsonyabb fokozatra, vagy kapcsold ki a gépet. Néhány kilométer megtétele után rá fogsz érezni, hogy hogyan tudod a legjobban kihasználni egy e-bike előnyeit.


#Messzebbre

Mivel gyorsabban mész, ezért egységnyi idő alatt nagyobb távolságot is fogsz megtenni. Messzebb mehetsz, hiszen egyetlen töltéssel akár 100-150 kilométer távolságot is meg tudsz tenni. Ekkora távolság a legtöbb ember számára már extrém teljesítmény, de egy e-bringával nem lehetetlen.

Így a túrád során nagyobb területet jársz be, több mindent látsz, és több energiád maradhat a megtapasztalni a helyi különlegességeket.

Ettől, és az e-bike faktortól pedig hihetetlenül vidám leszel, és a nap végén csupa jó élménnyel ülhetsz le a vacsora és egy pohár bor mellé.


#Vidámabban

Hogy mi az az e-bike faktor? Az tulajdonképpen nem más, mint az a hatalmas mosoly, amit az emberek arcán látunk minden alkalommal, amikor először ülnek e-bringán. Ez a mosoly pontosan az a gyermeki, mint amikor egy óvodás gyerek megtanul biciklizni, és olyasmit érez, amit korábban sosem.

Az e-bike faktor sokszor az én most hazamegyek és veszek egy ilyet érzésben csúcsosodik ki az első kaland során.

Amikor e-bikeot használsz, akkor ugyanis egyszerre tapasztalod meg az aktív testmozgás élményét egy elektromos jármű vezetésének az élményével. Ezt pedig semmilyen más sport vagy közlekedési eszközön nem fogod megtapasztalni. Az e-bike faktor garantálja, hogy minden túra vidámabban teljesen, mint egy hagyományos biciklivel.


Ha eddig nem győztünk meg arról, hogy neked is ki kell próbálnod az elektromos bringát, akkor nézd meg a további vitathatatlan előnyöket:

  • Mivel az elektromos bringákon a rásegítés mértékét jellemzően 3-5 fokozattal lehet állítani (1-es fokozatban csak egy kicsit segít, 5-ösben meg hűha), akkor is együtt tud haladni a csapat, hogyha a tagok teljesen különböző erősségűek. Egy dombtetőn nem azzal fog eltelni az idő, hogy egymást megvárjátok, így jobban ki tudjátok használni a közös időt.

  • Ugyanúgy tudsz maximális erőt kifejteni, akár edzeni egy elektromos bringával, mintha hagyományos kerékpárral edzenél. Mi sem bizonyítja jobban ezt, minthogy e-bringákkal is rendeznek versenyeket az egész világon.

  • Bátrabban elindulhatsz egy ismeretlen útvonalon is, nem kell ugyanis attól félned, hogy idő előtt elfogy az energiád, ha túl nehéz a terep. Persze arra figyelned kell, hogy az akkumulátor is végig bírja, de ebben segít neked a Bosch hatótáv kalkulátora.

  • Erősnek érzed magad tőle. Síkon leginkább csak azt fogod észrevenni, hogy baromi jó a gyorsulásod. Az e-bike lényegét azonban akkor fogod megtapasztalni, amikor egy emelkedőn indulsz el vele. Elsőre biztosan hihetetlen lesz az érzés, amit tapasztalsz.


Hogy ne hidd azt, hogy részrehajlóak vagyunk, őszintén leírjuk neked egy e-bike hátrányait is. Bár előnyökből jóval több van, az alábbiakat mindenképpen tartsd szem előtt, hogyha vásárlásra vagy bérlésre készülsz:

  • Függővé válsz, és ezt nem is