top of page
Keresés

Mit tud egy elektromos bicikli?

Téged is érdekel, hogy mit tud egy elektromos bicikli? Milyen messze tudsz vele elmenni, milyen gyorsan és milyen meredek emelkedőre? Akkor ezt a cikket neked írtuk. Górcső alá vesszük a flottánk legnépszerűbb darabját, a Stevens E-Tremalzo modellt.


Elektromos bringából rengeteg típussal találkozhatsz a városban, az erdőben, az országúton és a bringás túraútvonalakon is. Vannak e-mountain bikeok, e-városi és e-országúti bringák, de beszélhetünk hagyományos pedelecekről, s-pedelecekről és r-pedelecekről is. Az elektromos bringák ára valahol 200.000 és 3.000.000 Ft között mozog, ebből is látszik hogy rengeteg félével lehet találkozni. Ebben a cikkben nem célunk, hogy minden típus jellemzőjét kielemezzünk, mint ahogy az sem, hogy a kiválasztott modell minden technikai paraméterét leírjuk, mert azt megtalálod itt. Helyette hétköznapi nyelven írunk le egy népszerű típusról mindent, de tényleg mindent, hogy megértsd, mit is tud valójában egy középkategóriás elektromos kerékpár


A Stevens E-Tremalzo bringák elektromos hegyi kerékpárok. Egy hagyományos mountain bikenál egy kicsivel robosztusabbak, és a legfőbb jellemzőjük, hogy van rajtuk egy rásegítő elektromos hajtásrendszer. Ez a modell az elektromos kerékpárok széles családján belül a pedelec kerékpárok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy az elektromotor csak akkor segíti a haladást, amikor te is pedálozol. Ha megállítod a lábadat, a motor is megáll, és a bringa ugyanúgy gurul tovább, mintha nem lenne rajta motor.


Méretek


A Stevens E-Tremalzo e-bikeok különböző vázméretekkel érhetők el. A legkisebb a 16”, míg a legnagyobb a 20” méret a mi flottánkban. A köztes méret a 18”. Ezek a méretek 160 és 195 cm testmagasságú bringásoknak kínálnak kényelmes sportolási lehetőséget. A modell 2019-es évjáratában elérhető volt még a 22”-os vázméret is. Emellett egy másik fontos tényező a kerékpárok súlya és terhelhetősége. A bringák vázmérettől függően 22-24 kilogrammot nyomnak. A terhelhetőségük pedig 110 kg. A gyári adat 140 kg, ebbe azonban beleszámítják a kerékpár, a kerékpáros és a csomag tömegét is. A robosztus kialakítás és a masszív súly miatt 155 cm és 50 kg alatt nem ajánljuk olyan e-bikeok használatát amelyeket 27,5” vagy nagyobb kerekekkel szereltek. A flottánkban található 2 darab 14” modell is, róluk itt találhatsz részletes információt.


Sebesség


A kerékpár sebességével kapcsolatban a legfontosabb, hogy a bringa mindig olyan gyorsan halad, ahogy éppen tekered. Nincsen rajta olyan gomb, amit megnyomva a kerékpár pedálozás nélkül is haladna. Az elektromos rásegítés felső határa 25 km/h. Ha ennél gyorsabban mész, akkor már teljes mértékben a saját erődből kell tekerned. Ez nem lehetetlen, de nem is mindig könnyű.


A motor és az akkumulátor az elektromos kerékpárok lelke. Ez a két alkatrész, a computerrel együtt segít neked abban, hogy gyorsabban, messzebre és vidámabban tudj bringázni. A Stevens E-Tremalzo modellek a Bosch hajtásrendszerével vannak felszerelve. Az akkumulátor kapacitása 500 Wh, a motor maximális teljesítménye pedig 250 W. Ez azt jelenti, hogy csúcsra járatott motorral két órát tudsz bringázni az akkumulátor teljes lemerítéséig. Összehasonlítás képpen, amikor síkon bringázol, körülbelül 100 W teljesítményt fejtenek ki az izmaid. Egy ebike ennek akár a 2,5-szeresét is hozzá tudja adni, így az összteljesítmény jelentősen megnő. Teljesen lemerült állapotról a töltési idő körülbelül 5-6 óra, és az akkut a töltéshez akár ki is lehet venni a bringából, de ez nem feltétlenül szükséges.


Ha a motor és az akksi a bringa lelke, akkor akkor a computer mindenképpen az agya. Ez az egység felel azért, hogy az általad kiválasztott fokozatban működjön a rásegítés. A mi bringáinkon a computernek van egy kijelző egysége is, amin az aktuális sebességed mellett láthatod az akkumulátor állapotát, a megtett kilométereket, az akku lemerüléséig fennmaradó hatótávot és a kiválasztott fokozatot. Az akkumulátor normál, 220 voltos hálózatról tölthető egy adapter segítségével. A computer segítségével az alábbi 5 rásegítési fokozat választható:

  • OFF: ebben a fokozatban a motor nem segít

  • ECO: ebben a fokozatban a motor az általad kifejtett teljesítmény 50 százalékát teszi hozzá

  • TOUR: ~100 %-os rásegítés

  • E-MTB: ~200 %-os rásegítés

  • TURBO: 300 %-os rásegítés
Kerekek, sebességfokozatok


Minden bringa legfontosabb alkotóeleme a kerék. Első sorban a kerekektől függ, hogy milyen érzés az adott kerékpár használata. Az E-Tremalzo e-bikeok 27,5” átmérőjű és 2,6” széles gumikkal vannak felszerelve. Ezek a gumik elég szélesek ahhoz, hogy gyakorlatilag bármilyen terepen megállják a helyüket. Jellemzően 1,5-1,8 bar nyomáson használjuk őket, így a rugózásuk még a kisebb útegyenetlenségeket is elviselhetőbbé teszi. Összességében ezekkel a kerekkel nagyon komfortos a bringázás. A hátsó keréken összesen 9 sebességfokozat található, amelyek között a kormányon elhelyezett váltókarok segítségével tudsz váltani. Érdemes mindig könnyű fokozatot választani, mert a motor magas pedálfordulatnál tudja igazán jól kifejteni az erejét.


Fékrendszer


A 2019-es E-Tremalzok masszív, hidraulikusan működtetett tárcsafékekkel vannak felszerelve. A féktárcsák 180 mm átmérőjűek, a fékpofák pedig speciálisan e-bringákhoz készültek. A fékrendszer és a széles gumik tapasztalatunk szerint együttesen biztosítják, hogy a legmerdekebb lejtőkön is biztonsággal tudjunk megállni.


Karbantartás: A leggyakoribb karbantartási feladatok közé a bringa tisztán tartása, a lánc olajozása, és a keréknyomás ellenőrzése tartozik. Ezekkel a bringákkal gyakran előfordul, hogy poros, saras környezetben tekerünk. Mivel rengeteg a forgóalkatrész, ezért az ilyen túrák után érdemes a tisztításra is elegendő időt áldozni, hiszen így megóvhatjuk a bringát az idő előtti elhasználódástól. Mi a leggyakrabban magas nyomású mosót használunk, és kifejezetten figyelünk, hogy a forgó alkatrészeket kíméljük. Mosás után egy ronggyal törölgetjük át a vázat és a kerekeket, majd vékonyan beolajozzuk a láncot. A kerekekeket terepre 1,3-1,5 bar közé, aszfaltra maximum 1,8 bar nyomásra pumpáljuk fel. Használattól függően, 2-3000 kilométer után szükséges a fékpofák cseréje, míg a láncot a fogaskoszorúval együtt 5-6000 kilométer után kell cserélni. A gumiköpenyek szerencsére elég jól bírják a strapát. Szintén használatfüggő, de 5-10 ezer kilométert biztosan kibírnak. Időről időre frissíteni kell a vezérlő szoftvert is, ez viszont egy olyan dolog, amivel érdemes szervizhez fordulni.


De mennyibe kerül ez nekem?


A boltba besétálva ilyen bringákat nagyjából bruttó egymillió forintért lehet megvásárolni. A Stevens a mi flottánk beszerzése óta kihozta a 2021-es modelljét. Amikor egy teszt során megkérdezik tőlünk, hogy mégis mennyibe kerül, és mi megmondjuk, akkor a jellemző reakció ez szokott lenni: Hát ennyi pénzért mar autót is lehet venni. Ez igaz, de ennyi pénzért autóból maximum egy használt, 10 év körüli kisautót tudsz venni. Ez a bringa viszont egy vadonatúj, középkategóriás, rendkívül megbízható járgány, ami hosszú évekig rengeteg örömet szerezhet neked.


Az ebikeok hatótávolsága tapasztalatunk szerint a motor használatának intenzitásától és a terepviszonyoktól függ a legjobban. Erősen dombos terepen, Turbo fokozatban kb. 50 kilométert lehet megtenni töltés nélkül. Sík terepen, Eco fokozatban azonban viszont akár a 150 kilométert is meghaladhatja a hatótáv. Egy egynapos Balatonkerülés során tehát érdemes azzal tervezned, hogy néhány órára meg kell állnod tölteni az akksit egy bringabarát étteremnél vagy pihenőhelynél. A hatótávot amúgy viszonylag egyszerűen és pontosan ki tudod számítani a Bosch online kalkulátorával is.


Tapasztalatok


Túravezetőként a tapasztalatunk ezekkel a bringákkal egyszerűen lenyűgöző. A 14 bringából álló flottánk két év használat után is kitűnő állapotban van, és a több száz túra során elenyésző volt a technikai problémák száma. A legjobb az egészben, hogy teljesen mindegy, hogy milyen erős vagy éppen milyen bringás tapasztalattal rendelkező vendég jött el a túráinkra, hatalmas terhet vett le a vállunkról az, hogy a bringákkal könnyű manőverezni és hogy az elektromotor kiegyenlítí a résztvevők közti erőkülönbséget, így bármilyen összetételű csoporttal lehet egyenletesen, 20-25 km/h közötti átlagsebességgel haladni. És hogy mi volt a vendégeink véleménye? Azt elolvashatod ebben a bejegyzésünkben.


A gyerekülés sem akadály


Nagy kérdés volt a legelső túránk előtt, hogy lehet-e biztonságosan gyerekülést szerelni az e-mountain bikeokra. 2019 májusban ugyanis egy amerikai házaspár jelentkezett be hozzánk a kétéves kislányukkal egy 3 órás városnézésre. Örömmel jelentjük, hogy ez sem okozott problémát. Az alábbi képen látható a Polisport üléssel felszerelt 16 colos bringánk a Mátyás-templom tövében.

Kulacstartó


Arra érdemes figyelni, hogy kulacstartó csak a 18” és annál nagyobb bringákra szerelhető. Az ennél kisebb bringákon a váz kialakítása nem teszi lehetővé kulacstartó felszerelését. Ez a probléma az újabb modelleknél a vázba integrállt akksi miatt már nem merül fel. Tőlünk viszont ezért minden bérléshez és minden túrához kérhetsz egy kényelmes Rudy Project kerékpáros hátizsákot, amiben a kulacs mellett nemi élelem, pénztárca, esőkabát és kisebb személyes dolgok is elférnek.


Problémák

A flottánk több, mint kétéves használata során az alábbi problémák merültek fel. Több ügyfelünk panaszkodott a nyereg keménységére. Való igaz, hogy ezek az e-mountain bikeok nem a legpuhább, legkényelmesebb nyergekkel gördülnek le a gyártósorról. De ezeket a bringákat első sorban nem is városnéző túrákhoz tervezték, hanem hegyi utakra. Mindemellett fontos tudni, hogy bármilyen nyerget is próbálsz ki, ha komolyabb, több órás túrákat teszel meg vele, az első néhány alkalommal fájni fog rajta a hátsód. De ahogy Presser is megmondta: az első pofon a legnagyobb, a többit lassan megszokod. A problémát legtöbbször a nyeregre húzható zselés huzattal és/vagy kerékpáros nadrággal szoktuk orvosolni. Egy másik problémánk pedig a lánccal adódott: rázós terepen többször előfordult, hogy a lánc beszorult a kerék és a váz közé. Ezt egy cápafognak nevezett párszáz forintos alkatrésszel oldottuk meg, ami fizikailag gátolja meg a probléma előfordulását.


A Stevens E-bikeok gyártója a németországi Stevens gyár, amely elsősorban egyedileg, modulárisan összeépített bringáiról híres, de egyre több bringamodell található meg a szélesedő kínálatukban. Az igazán jó a Stevens bringákban az, hogy ezeket a modelleket nem valahol Ázsia délkeleti részén gyártják, hanem Hamburgban szerelik össze. Ez azért fontos, mert így a biciklik a gyártótól nem főegységekre bontva, hanem egyben, teljesen összeszerelve, szinte menetkész állapotban érkeznek. Ez pedig érezhető a minőségükön és a megbízhatóságukon is.


A Stevens bringák kizárólagos magyarországi terjesztője a Pacific Cycles Kft. amely az egyik legrégebben működő magyarországi bringás nagyker. Jelenleg 12 kiskereskedőnél érhetők el a bringáik és nemrég indult el a webshopjuk is, ahol akár pár kattintással is megvásárolhatod a saját e-bringádat.


Ebike kölcsönzés

A legjobb dolog, hogy nem kell megvenned ezt a bringát, hogy egy darabig a tied lehessen. A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet során, az emberek egészséges életmódját segítendő, 2020 tavaszán kialakítottuk az e-bike kölcsönzési szolgáltatásunkat. A kedvezményes kölcsönzési lehetőség rövid idő alatt népszerű lett. 3 hónap alatt több mint 750 napot szolgáltak a vendégeinknél a bringáink. Mivel a kölcsönzés bevezetése ilyen sikeres volt, úgy döntöttünk, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után is folytatjuk a szolgáltatást. Az e-bike kölcsönzés feltételeiről itt tudhatsz meg többet.


Walk funkció: és végül, de nem utolsó sorban. Van a bringáknak egy bónusz, 5+1. fokozata is, ami pedig nem más, mint a walk funkció. Ennek a lényege, hogy a motor segít meredek emelkedőkön feltolni a bringát olyan helyzetekben, amikor le kell szállnod, mert túl nehéz a terep. A walk funkció működtetéséhez a komputeren a walk majd a + gombot kell megnyomnod és nyomva tartanod, amíg szükséged van rá. Nekünk számos erdei ösvényen segített már, de rendszeresen használtuk a túráink során Szentendrén, a 11-es út alatti gyalogos-kerékpáros aluljáró meredek rámpáján is.


Köszönjük, hogy időt szántál a cikkünk elolvasására. Bízunk benne, hogy meghoztuk a kedvedet az e-bringák csodálatos világának a felfedezéséhez. Ha szeretnéd kipróbálni valamikor, katt ide és nézd meg a túrakínálatunkat.

343 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page