Keresés

Mit tud egy elektromos bicikli?

Téged is érdekel, hogy mit tud egy elektromos bicikli? Milyen messze tudsz vele elmenni, milyen gyorsan és milyen meredek emelkedőre? Akkor ezt a cikket neked írtuk. Górcső alá vesszük a flottánk legnépszerűbb darabját, a Stevens E-Tremalzo modellt.


Elektromos bringából rengeteg típussal találkozhatsz a városban, az erdőben, az országúton és a bringás túraútvonalakon is. Vannak e-mountain bikeok, e-városi és e-országúti bringák, de beszélhetünk hagyományos pedelecekről, s-pedelecekről és r-pedelecekről is. Az elektromos bringák ára valahol 200.000 és 3.000.000 Ft között mozog, ebből is látszik hogy rengeteg félével lehet találkozni. Ebben a cikkben nem célunk, hogy minden típus jellemzőjét kielemezzünk, mint ahogy az sem, hogy a kiválasztott modell minden technikai paraméterét leírjuk, mert azt megtalálod itt. Helyette hétköznapi nyelven írunk le egy népszerű típusról mindent, de tényleg mindent, hogy megértsd, mit is tud valójában egy középkategóriás elektromos kerékpár


A Stevens E-Tremalzo bringák elektromos hegyi kerékpárok. Egy hagyományos mountain bikenál egy kicsivel robosztusabbak, és a legfőbb jellemzőjük, hogy van rajtuk egy rásegítő elektromos hajtásrendszer. Ez a modell az elektromos kerékpárok széles családján belül a pedelec kerékpárok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy az elektromotor csak akkor segíti a haladást, amikor te is pedálozol. Ha megállítod a lábadat, a motor is megáll, és a bringa ugyanúgy gurul tovább, mintha nem lenne rajta motor.


Méretek


A Stevens E-Tremalzo e-bikeok különböző vázméretekkel érhetők el. A legkisebb a 16”, míg a legnagyobb a 20” méret a mi flottánkban. A köztes méret a 18”. Ezek a méretek 160 és 195 cm testmagasságú bringásoknak kínálnak kényelmes sportolási lehetőséget. A modell 2019-es évjáratában elérhető volt még a 22”-os vázméret is. Emellett egy másik fontos tényező a kerékpárok súlya és terhelhetősége. A bringák vázmérettől függően 22-24 kilogrammot nyomnak. A terhelhetőségük pedig 110 kg. A gyári adat 140 kg, ebbe azonban beleszámítják a kerékpár, a kerékpáros és a csomag tömegét is. A robosztus kialakítás és a masszív súly miatt 155 cm és 50 kg alatt nem ajánljuk olyan e-bikeok használatát amelyeket 27,5” vagy nagyobb kerekekkel szereltek. A flottánkban található 2 darab 14” modell is, róluk itt találhatsz részletes információt.


Sebesség


A kerékpár sebességével kapcsolatban a legfontosabb, hogy a bringa mindig olyan gyorsan halad, ahogy éppen tekered. Nincsen rajta olyan gomb, amit megnyomva a kerékpár pedálozás nélkül is haladna. Az elektromos rásegítés felső határa 25 km/h. Ha ennél gyorsabban mész, akkor már teljes mértékben a saját erődből kell tekerned. Ez nem lehetetlen, de nem is mindig könnyű.


A motor és az akkumulátor az elektromos kerékpárok lelke. Ez a két alkatrész, a computerrel együtt segít neked abban, hogy gyorsabban, messzebre és vidámabban tudj bringázni. A Stevens E-Tremalzo modellek a Bosch hajtásrendszerével vannak felszerelve. Az akkumulátor kapacitása 500 Wh, a motor maximális teljesítménye pedig 250 W. Ez azt jelenti, hogy csúcsra járatott motorral két órát tudsz bringázni az akkumulátor teljes lemerítéséig. Összehasonlítás képpen, amikor síkon bringázol, körülbelül 100 W teljesítményt fejtenek ki az izmaid. Egy ebike ennek akár a 2,5-szeresét is hozzá tudja adni, így az összteljesítmény jelentősen megnő. Teljesen lemerült állapotról a töltési idő körülbelül 5-6 óra, és az akkut a töltéshez akár ki is lehet venni a bringából, de ez nem feltétlenül szükséges.


Ha a motor és az akksi a bringa lelke, akkor akkor a computer mindenképpen az agya. Ez az egység felel azért, hogy az általad kiválasztott fokozatban működjön a rásegítés. A mi bringáinkon a computernek van egy kijelző egysége is, amin az aktuális sebességed mellett láthatod az akkumulátor állapotát, a megtett kilométereket, az akku lemerüléséig fennmaradó hatótávot és a kiválasztott fokozatot. Az akkumulátor normál, 220 voltos hálózatról tölthető egy adapter segítségével. A computer segítségével az alábbi 5 rásegítési fokozat választható:

  • OFF: ebben a fokozatban a motor nem segít

  • ECO: ebben a fokozatban a motor az általad kifejtett teljesítmény 50 százalékát teszi hozzá

  • TOUR: ~100 %-os rásegítés

  • E-MTB: ~200 %-os rásegítés

  • TURBO: 300 %-os rásegítés
Kerekek, sebességfokozatok


Minden bringa legfontosabb alkotóeleme a kerék. Első sorban a kerekektől függ, hogy milyen érzés az adott kerékpár használata. Az E-Tremalzo e-bikeok 27,5” átmérőjű és 2,6” széles gumikkal vannak felszerelve. Ezek a gumik elég szélesek ahhoz, hogy gyakorlatilag bármilyen terepen megállják a helyüket. Jellemzően 1,5-1,8 bar nyomáson használjuk őket, így a rugózásuk még a kisebb útegyenetlenségeket is elviselhetőbbé teszi. Összességében ezekkel a kerekkel nagyon komfortos a bringázás. A hátsó keréken összesen 9 sebességfokozat található, amelyek között a kormányon elhelyezett váltókarok segítségével tudsz váltani. Érdemes mindig könnyű fokozatot választani, mert a motor magas pedálfordulatnál tudja igazán jól kifejteni az erejét.


Fékrendszer


A 2019-es E-Tremalzok masszív, hidraulikusan működtetett tárcsafékekkel vannak felszerelve. A féktárcsák 180 mm átmérőjűek, a fékpofák pedig speciálisan e-bringákhoz készültek. A fékrendszer és a széles